Administrar

Comunicació sobre la identitat digital, en el Congrés de la Cibersocietat 2009

josomid | 11 Novembre, 2009 17:22 | latafanera.cat

cibersocietat2009

Bel Llodrà i Margalida Castells, les comissàries del projecte Identitat digital, han presentat una comunicació al IV Congrés de la Cibersocietat 2009: crisi analògica, futur digital que organitza l'Observatori de la Cibersocietat (que s'ubica físicament al Citilab de Cornellà, Barcelona) i que tindrà lloc entre els dies 12 i 29 de novembre a la xarxa. La comunicació, titulada "Construcción y proyección de identidades digitales", ha estat enviada al Grup de Treball F-33Identidades y relaciones en línea.

Segons indiquen Llodrà i Castells, "La identitat digital és una representació de nosaltres mateixos a Internet, un retrat generat per cada interacció que realitzem, utilitzant per exemple el correu electrònic, triant un nickname, escrivint un blog, comprant un domini web, publicant comentaris, fotos o vídeos. Fins i tot la geolocalizació en una fotografia que compartim amb altres persones pot comprometre la nostra privadesa. Cada interacció en Internet deixa un petit rastre de nosaltres. La suma d'aquests traços ofereix una percepció sobre la identitat de la nostra imatge personal. L'Obra Social Sa Nostra i la Fundació IBIT, amb l'objectiu de contribuir a difondre la Societat de la Informació va crear una exposició que mostra el paper de la identitat digital i professional en la societat web. Aquest projecte ha estat dissenyat per a ensenyar la importància de construir i gestionar una identitat digital òptima. Es vol marcar les oportunitats i riscos d'una vida digital activa. Hi ha dues raons importants per a cuidar la identitat digital: a) evitar l'exclusió social digital; b) controlar la imatge personal digital que ensenyem als altres a través de les nostres intervencions en el ciberespai, i monitorizar la informació personal que els altres publiquen sobre nosaltres, que pot influir en la reputació digital. S'han après tres lliçons: (1) Les accions digitals poden tenir un efecte en la construcció d'una identitat digital; (2) La identitat digital és indispensable en la societat xarxa, especialment entre la gent jove. Ningú pot evitar tenir una representació digital; i (3) La visibilitat, popularitat i reconeixement han de ser presos en la web igual que en el món físic."

Les preguntes amb les que s'inicia el debat en aquest grup de treball estan fortament vinculades amb la identitat digital: Com es caracteritzen els nous llenguatges que observem en les relacions en línia? Quin és el rol d'aquests nous llenguatges en la configuració d'identitats en Internet? Com es modifica la noció d'identitat a partir del reconeixement de l'impacte de les relacions d'interacció virtual sobre la construcció de subjectivitats individuals i col·lectives? Quins són els atributs a considerar per a establir un paràmetre d'identitat virtual? Com es conjuguen les interaccions "reals" amb les virtuals? Com reconfiguran les pràctiques identitarias? Com influeixen les relacions mitjançant els diferents dispositius que afavoreixen les relacions en línia (Internet, Xat, telèfons mòbils, xarxes socials, Youtube, fotologs, etc.) en la construcció de la/les identitat(s) en subjectes virtuals? De quina manera contribueixen a la construcció d'una identitat col·lectiva aquestes relacions en línia?

Segons els coordinadors d'aquest grup de treball, els argentins Fabio Daniel Dandrea, María Victoria MARTIN i Liliana Ponce, "aquest grup intenta revisar la noció d'identitat mitjançant el reconeixement de l'impacte de les relacions de la interacció virtual en la subjectivitat individual i col·lectiva. La possibilitat d'establir una anàlisi interdisciplinar (lingüístic, filosòfic, comunicatiu, sociològic, tecnològic, entre altres) afavoreix una descripció efectiva de les relacions que els usuaris entaulen quan recorren a Internet. En el xat, les xarxes socials (Facebook, Twitter), la telefonia mòbil, els fotologs, els blogs, reconeixem una eina de contacte i també un espai per a desenvolupar una nova classe de comunicació. La identitat i la comunicació es configuren mútuament: la identitat condiciona i modula els comportaments comunicatius així com els seus tòpics. Simultàniament, la identitat pot ser en si mateixa objecte de comunicació. Semblaria ser que, amb aquests nous dispositius, tant la identitat com la seva narració, experimenten una nova dimensió en la qual la representació dels individus i la revelació personal s'han tornat un component central en les interaccions. Podem assenyalar que la identitat s'afirma i reconeix per trets distintius i processos per a la identificació personal. Les diferències i l'afirmació d'aquestes respecte a altres individus i grups contribuïxen en aquest desenvolupament. Aquest procés s'associa a múltiples regles de comportament, codis i rols socials que distingeixen tant les relacions en l'interior del grup com cap a fora i constituïx una mica més que un marc clasificatorio, a través de regles i dinàmiques d'intercanvi en la sorra simbòlica. La pragmàtica sociocultural (Bravo, 2002), per exemple, indica una consideració de l'estudi del llenguatge però atenent a tots els factors que intervenen en la situació comunicativa. L'aporti d'aquesta perspectiva a la lingüística és la consideració del context de l'usuari, sumant a la situació comunicativa (o la situació concreta de parla), el context sociocultural que inclou des d'una determinada interacció interpersonal fins a una comunitat de parla i atén, entre uns altres, a factors socials, socioeconòmics i culturals (Bernal, 2007). Un context sociocultural presenta característiques constitutives que són úniques. Hernández Flores (2004: 96,97) assenyala que "els contextos socioculturals són contextos específics que abasten comportaments, actituds i valors que són coneguts, acceptats i practicats en una comunitat de parlants". L'estudi i coneixement del context, en definitiva, constituïx una tasca que l'investigador no pot atendre de manera generalitzada, sinó detallada, segons cada comunitat cultural. El problema de la identitat demanda, en aquest cas, un estudi interdisciplinari que permeti establir quins són els elements que intervenen en la seva configuració."

Tant si t'atreu el tema de la identitat digital especificament, com si t'interessa conèixer de més aprop la cibersocietat te recoman visitar la web del congrés i inscriure't (gratuïtament) per participar en els debats que s'hi duran a terme, a la xarxa, entre el 12 i el 29 de novembre.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS