Administrar

La nova web de la identitat digital

josomid | 24 Juny, 2009 11:04 | latafanera.cat

web2009

Na Bel Llodrà, co-comissària de l'exposició Identitat digital i coordinadora de l'Àrea de Comunicació Digital de la Fundació IBIT, ha publicat avui un article dins la revista electrònica Bitàcora #79, que porta per títol L'evolució de la percepció de les identitats digitals. En ell, fa balanç d'aquest projecte i en presenta una important novetat: els continguts de la primera exposició sobre identitat digital romandran a una nova web, Expovirtual Identitat Digital. A continuació reprodueixo integrament l'article.

L'evolució de la percepció de les identitats digitals

Fa més d'un any vam presentar en societat l'exposició “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?”, i al seu amfitrió, en Josomid. L'exposició va ser organitzada per l'Obra Social “SA NOSTRA” amb la col·laboració de la Fundació iBit i el suport d'IB3 Televisió i Ràdio.

Un any abans, des de maig de 2007, les dues comissàries de l'exposició, Margalida Castells i Bel Llodrà, vàrem fer un treball de recerca per documentar i referenciar tots els continguts de l'exposició. Aleshores hi havia molt poques referències sobre el concepte de la identitat digital i encara menys sobre la reputació digital, i la majoria d'aquestes es trobaven en anglès.

Avui, més de dos anys després, si cerques a la xarxa “identitat digital” o “identidad digital” hi ha més de 80.000 resultats de cerca a Google. Molts d'aquests resultats fan referència a la representació de la persona a través de la participació a la xarxa, la personalitat i imatge que transmet mitjançant diferents interaccions a partir del rastre digital que hom va deixant. Abans que es popularitzàs aquesta forma d'entendre la identitat digital, els resultats de les cerques només feien referència a la identificació de la persona, de l'usuari, però no a la imatge pública que desprèn.

La majoria de les publicacions sobre identitat digital estan datades a partir del maig de 2008, coincidint amb la inauguració de l'Exposició sobre Identitat Digital. El concepte 'identitat digital' s'ha convertit en un tema d'actualitat i no hi ha setmana que algun mitjà de comunicació no se'n faci ressò.

No tan sols el concepte d'identitat digital s'ha convertit en un aspecte a tenir present i cuidar, síno que amb aquest concepte n'hi van associats d'altres com “visibilitat” i “reputació online” o “reputació digital”. El primer concepte, “visibilitat” fa referència a tècniques per donar-se a conèixer i estar present a la xarxa perquè altres et puguin trobar i reconèixer. El segon, “reputació a Internet” fa referència a la imatge que un desprèn i la valoració que en fan els altres, que condueix a estudiar pautes per poder gestionar la reputació digital.

Dos anys després de ser concebuts, els continguts utilitzats per l'exposició “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?” encara són vigents. Poden canviar les tecnologies, els espais virtuals, que es podran fer encara més sofisticats o més populars, però les bases per gestionar i preservar la identitat digital seran les mateixes que sorgiren amb els inicis d'Internet, amb els primers grups de notícies d'USENET. Ara ja no només hi ha paraules, també hi ha imatges, vídeos i avatars, això vol dir que la personalitat a Internet no només es dibuixa mitjançant els textos síno també amb les representacions gràfiques reals o simulades.

Encara que fa dos anys hi hagués poca informació sobre el concepte 'identitat digital' i ara n'hi ha molta, fins el punt que un potser no sàpiga per on començar a documentar-se, sempre podrà recuperar online els continguts, encara vigents, utilitzats en la primera exposició sobre identitat digital que va itinerar a Mallorca, Menorca i Eivissa.

L'exposició virtual permanent “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?” es pot visitar en castellà i català en aquesta web: http://expovirtual.identitatdigital.net/.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS