Administrar

Visibilitat, valoració, reputació a la xarxa.-

josomid | 12 Novembre, 2008 18:03 | latafanera.cat

Aquesta setmana comencen les activitats paral·leles que s'han preparat entorn a l'exposició de la Identitat Digital, bàsicament visites guiades a l’exposició, tallers de podcast i videocast, i un cicle de conferències que té per objectiu ajudar a les persones assistents a planificar la seva presència a la xarxa i analitzar les possibilitats que dóna la web 2.0 per crear i gestionar la pròpia identitat digital - o la identitat corporativa.

Inicia el cicle el bitòleg Benjamí Villoslada (Bitassa) a la xerrada "Eines de la web 2.0 per a la construcció de la identitat digital" presentarà les oportunitat que Internet ofereix per crear i gestionar bé la identitat digital i com aquestes accions permeten crear-se una determinada reputació. La valoració positiva o negativa d'algú no depen únicament d'allò que fa, sinó d'allò que els altres diuen d'ell. L'opinió de la resta d'internautes pot destruir la credibilitat d'un individu. Per això és important ser creïble i que els altres et valorin positivament. Potser Benjamí també ens parlarà sobre com aquesta reputació i valoració es tradueix en credibilitat, i fins i tot es pot quantificar, de fet Benjamí Villoslada -i Ricardo Galli- són socis fundadors de Menéame, un lloc social de promoció de notícies, amb més de setanta mil usuaris que hi participen enviant i votant notícies i comentaris. Allà per tant, la reputació es transforma en karma, una valoració numèrica de la nostra reputació: és evident que per actuar dins determinades comunitats virtuals el karma esdevé un element no únicament de regulació enfront dels abusos i de les notícies fraudulentes sinó tota una competició entre els participants de la comunitat per assolir la major credibilitat i la millor reputació.

Villoslada és informàtic (tot i que li agrada més dir-se bitòleg) des de 1984 i freelance des de 1987. En una primera etapa, fins l’any 1995, desenvolupava exclussivament programari de gestió a mida per a empreses. Amb l’arribada d’Internet, començà a participar en fòrums de discussió a la xarxa, cosa que li va servir per conèixer els mestres dels mitjans de comunicació que li ajudaren a dedicar-s'hi professionalment, com Jordi Vendrell i Alfred Comin. Fins l’any 2004, va escriure regularment per a les publicacions .net Conexión, PC Format, Web, Ciberp@is, i Datamation. A partir de 2004 va començar a escriure només al seu bloc. La tasca professional de difusió del bit ara és mitjançant la ràdio, televisió, cursos i xerrades. És l'editor i presentador del Mallorca en Xarxa, a Ona Mallorca, i col·labora setmanalment amb l'Ítaca (TV Mallorca), Tassa i mitja (IB3 Ràdio), Tercer paràgraf (Ona Mallorca) i Hoy por hoy Mallorca (SER). Participa regularment en cursos d'estiu i postgrau a l'UIB i UdL. Des del 2000 fa feina exclusivament en la consultoria, manteniment, instal·lació i adaptació de programari lliure. És soci fundador del lloc meneame.net juntament amb Ricardo Galli.

Analitzarem què és el web 2.0, si és una moda momentània i l'únic per crear una identitat digital. Veurem els diferents llocs i eines electròniques per mantenir i crear la nostra identitat: publicant, creant relacions socials i comentant les publicacions d'altres -cosa que també és una altre forma de publicar. Coneixerem els llocs principals en els quals publicar i participar; veurem com obrir-hi la nostra paradeta.Per tenir èxit sovint cal més d'un lloc; sovint no n’hi ha prou només amb un bloc, amb un perfil a una xarxa social, o limitar-nos al correu electrònic. Cal conèixer quines són les connexions possibles entre les diferents eines. Perquè els interlocutors són tant importants com les eines cal valorar l'ambient de cada lloc i adaptar-nos-hi. La forma en què usam les eines, seguir la «netiqueta» de cada lloc, és important si volem assolir una bona reputació. Aprendrem a fer un seguiment acurat de les reaccions d'altres a allò que publiquem. També dels temes que ens interessen per poder-nos-hi afegir. Si volem experimentar amb diferents identitats digitals, hem d'anar alerta de no ser descoberts. Veurem mètodes per a descobrir les diferents identitats d'una sola persona.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS