Administrar

Com puc gestionar la identitat digital correctament? .-

josomid | 30 Març, 2008 11:49 | latafanera.cat

Aquest dijous 27 de març Benjamí Villoslada ha començat el cicle de xerrades taller entorn a l'exposició Identitat Digital (Fotografia per gentilesa de Zigazaga).

Xerrada Taller Benjamí Villoslada 27 de març
Fotografia de Ziga-zaga

En Benjamí va iniciar la seva intervenció "Eines de la web 2.0 per a crear i gestionar una identitat digital" desmuntant el concepte de la web 2.0, encunyat per O'Reilly l'any 2004, amb el que s'han batiat webs com Youtube, Del.icio.us o Flickr, afirmant que a Internet, les webs participatives i dinàmiques ja funcionaven amb anterioritat a la conferència Web 2.0 en que es va crear aquesta denominació -bona prova n'és la wikipedia, creada l'any 2003 o que els primers blocs es remunten a 1998-1999 - i a que sovint la 2.0 queda reduïda a un patró estètic que identifica a moltes d'aquestes webs. A continuació, va centrar la seva xerrada en quatre aspectes: la netiquette, la visibilitat, els RSS i la privadesa.

En quant a la netiquette, el ponent afirmà que Internet és essencialment un món de text i que per tenir una bona identitat virtuals cal aprendre a funcionar en el món del text. Cal aprendre les normes de comportament -o netiquette- que serveixen per als correus electrònics, els fòrums temàtics i les llistes de distribució i que sovint apliquen per a blocs, fotoblocs, videoblocs i xarxes socials. Va esmentar males pràctiques com el top-posting, thread-hijacking, les preguntes off topic i el crossposting. Segons Benjamí, tenim segles d'experiència en la comunicació en el món físic, però ara hem d'aprendre a interactuar en el món virtual i projectar una bona imatge a la xarxa. Transmetre el to en el text és un gran desafiament i cal evitar la ironia. Cal ser conservador amb el que se diu i lliberal amb el que els altres diuen.

Per guanyar visibilitat, Benjamí va donar diversos consells: escriure un bloc interessant que pugui ser esmentat a altres blocs o llocs com Menéame i Microsiervos; tancar els comentaris de manera que els altres hagin de parlar en els seus blocs; tenir un domini propi; ser constant en la gestió de la pròpia identitat; no emprar els mems per aconseguir vincular-se amb els grans blocaires; fer xarxa amb els blocaires que visiten i comenten habitualment el nostre bloc; i a les xarxes socials com Facebook, Flickr, Myspace o Orkut, no afegir gent que no es coneix. Va repassar com un blocaire pot guanyar i com pot perdre reputació.

En tercer lloc, Benjamí parlà dels fils de subscripció RSS amb els quals es pot estar al dia dels temes que ens interessen, reduint notablement el temps necessari per mantenir la identitat digital. I finalment, el ponent va fer referència a que la privadesa no és absoluta, dins Internet ja que mitjançant les IP dels ordinadors que utilitzam es pot saber qui som i on estam. Si volem camuflar-nos sota una segona o tercera identitat, va recomanar emprar sempre el programa TOR, que ens assigna una altra IP.

Després de la xerrada, vaig comentar al ponent que jo ja tenc correu electrònic, bloc, perfil a Fotolog, Youtube, Delicious, Twitter , Orkut i LastFM. Li vaig demanar:què he de fer per gestionar la meva identitat digital correctament?. Aquí teniu la resposta d'en Benjamí Villoslada:

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS