Administrar

Nous horitzons - Nuevos horizontes

josomid | 27 Juny, 2009 11:57 | latafanera.cat

INTO2009

La Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació (Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació) del Govern de les Illes Balears m’ha convidat a prendre part del VI Seminari INTO “Turisme i les Noves Fronteres Tecnològiques. Innovació basada en el Consumidor“, que tindrà lloc a Palma de Mallorca els dies 21, 22 i 23 d’octubre de 2009. La meva participació en aquest projecte consistirà en difondre i compensar les activitats d’aquest esdeveniment, mitjançant aquest blog i els meus altres perfils a la xarxa (youtube, facebook, fotolog, twitter, del.ici.ous) i també asistir als tres dies de Seminari, per prendre nota de les aportacions i recollir les preguntes que els internautes vulguin adreçar als ponents.

La Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació del Govern de les Illes Balears, organitza enguany el VI Seminari Internacional en Innovació i Turisme (INTO). L’INTO va néixer l'any 2004 davant la necessitat de crear a les Illes Balears una plataforma de debat de propostes d'investigació i anàlisi crítica de la innovació en els diferents sectors de la indústria turística. Després de cinc edicions, entre 2004 y 2008, el Seminari INTO s'ha consolidat com un fòrum de referència en aquesta matèria. En cada edició es tracten qüestions de màxima actualitat, sobre les quals es debat i s'extreuen noves idees, coneixements i aplicacions pràctiques que poden ser absorbides pel teixit empresarial en forma d'actuacions innovadores. D'aquesta manera, s'enriqueix la cadena de valor del producte turístic.

D’aquí a uns dies vos adelantaré les temàtiques de les sessions que conformaran el seminari, i també anunciaré els ponents ja confirmats. Per ara t’anuncio que a partir d’ara aquest blog serà bilingüe, per facilitar la seva lectura a les persones participants en el Seminari.

----

La Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació (Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació) del Govern de les Illes Balears me ha invitado a formar parte del VI Seminario INTO “Turismo y las Nuevas Fronteras Tecnológicas. Innovación basada en el Consumidor“, que tendrá lugar en Palma de Mallorca los días 21, 22 y 23 de octubre de 2009. Mi participación en este proyecto consistirá en difundir y comentar las actividades de este evento, mediante este blog y mis otros perfiles en la red (youtube, facebook, fotolog, twitter, del.ici.ous) y también asistir a los tres dias del Seminario, para ir tomando nota de las aportaciones y recoger las preguntas que los internautas quieran dirigir a los ponentes.

INTO nació en el año 2004 ante la necesidad de crear en las Islas Baleares una plataforma de debate de propuestas de investigación y de análisis crítico de la innovación, en los distintos sectores de la industria turística. Tras cinco ediciones celebradas entre 2004 y 2008, el Seminario INTO se ha consolidado como foro de referencia en esta materia. Cada edición aborda cuestiones de máxima actualidad, sobre las que se debate y se extraen nuevas ideas, conocimientos y aplicaciones prácticas que pueden ser absorbidas por el tejido empresarial en forma de actuaciones innovadoras. De esa manera se enriquece la cadena de valor del producto turístico.

En unos días os adelantaré las temáticas de las sesiones que conformarán el seminario y también anunciaré a los ponentes ya confirmados. Por ahora te comento que a partir de ahora este blog será bilingüe, para facilitar su lectura a todos los participantes del Seminario.

La nova web de la identitat digital

josomid | 24 Juny, 2009 11:04 | latafanera.cat

web2009

Na Bel Llodrà, co-comissària de l'exposició Identitat digital i coordinadora de l'Àrea de Comunicació Digital de la Fundació IBIT, ha publicat avui un article dins la revista electrònica Bitàcora #79, que porta per títol L'evolució de la percepció de les identitats digitals. En ell, fa balanç d'aquest projecte i en presenta una important novetat: els continguts de la primera exposició sobre identitat digital romandran a una nova web, Expovirtual Identitat Digital. A continuació reprodueixo integrament l'article.

L'evolució de la percepció de les identitats digitals

Fa més d'un any vam presentar en societat l'exposició “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?”, i al seu amfitrió, en Josomid. L'exposició va ser organitzada per l'Obra Social “SA NOSTRA” amb la col·laboració de la Fundació iBit i el suport d'IB3 Televisió i Ràdio.

Un any abans, des de maig de 2007, les dues comissàries de l'exposició, Margalida Castells i Bel Llodrà, vàrem fer un treball de recerca per documentar i referenciar tots els continguts de l'exposició. Aleshores hi havia molt poques referències sobre el concepte de la identitat digital i encara menys sobre la reputació digital, i la majoria d'aquestes es trobaven en anglès.

Avui, més de dos anys després, si cerques a la xarxa “identitat digital” o “identidad digital” hi ha més de 80.000 resultats de cerca a Google. Molts d'aquests resultats fan referència a la representació de la persona a través de la participació a la xarxa, la personalitat i imatge que transmet mitjançant diferents interaccions a partir del rastre digital que hom va deixant. Abans que es popularitzàs aquesta forma d'entendre la identitat digital, els resultats de les cerques només feien referència a la identificació de la persona, de l'usuari, però no a la imatge pública que desprèn.

La majoria de les publicacions sobre identitat digital estan datades a partir del maig de 2008, coincidint amb la inauguració de l'Exposició sobre Identitat Digital. El concepte 'identitat digital' s'ha convertit en un tema d'actualitat i no hi ha setmana que algun mitjà de comunicació no se'n faci ressò.

No tan sols el concepte d'identitat digital s'ha convertit en un aspecte a tenir present i cuidar, síno que amb aquest concepte n'hi van associats d'altres com “visibilitat” i “reputació online” o “reputació digital”. El primer concepte, “visibilitat” fa referència a tècniques per donar-se a conèixer i estar present a la xarxa perquè altres et puguin trobar i reconèixer. El segon, “reputació a Internet” fa referència a la imatge que un desprèn i la valoració que en fan els altres, que condueix a estudiar pautes per poder gestionar la reputació digital.

Dos anys després de ser concebuts, els continguts utilitzats per l'exposició “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?” encara són vigents. Poden canviar les tecnologies, els espais virtuals, que es podran fer encara més sofisticats o més populars, però les bases per gestionar i preservar la identitat digital seran les mateixes que sorgiren amb els inicis d'Internet, amb els primers grups de notícies d'USENET. Ara ja no només hi ha paraules, també hi ha imatges, vídeos i avatars, això vol dir que la personalitat a Internet no només es dibuixa mitjançant els textos síno també amb les representacions gràfiques reals o simulades.

Encara que fa dos anys hi hagués poca informació sobre el concepte 'identitat digital' i ara n'hi ha molta, fins el punt que un potser no sàpiga per on començar a documentar-se, sempre podrà recuperar online els continguts, encara vigents, utilitzats en la primera exposició sobre identitat digital que va itinerar a Mallorca, Menorca i Eivissa.

L'exposició virtual permanent “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?” es pot visitar en castellà i català en aquesta web: http://expovirtual.identitatdigital.net/.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS