Administrar

L'eivissenc Joan Mayans analitza la identitat 2.0.-

josomid | 14 Gener, 2009 17:16 | latafanera.cat

En el marc de la itinerància de l'exposició Identitat digital a l'illa d'Eivissa, dins el cicle de conferències La identitat a la societat xarxa que tindrà lloc entre el 16 i el 29 de gener, Joan Mayans i Planells, director de l'Observatori de la Cibersocietat, impartirà la conferència Identitat 2.0: enginy de màrqueting o realitat sociocultural?

La conferència pretén mostrar algunes de les característiques fonamentals de la identitat als entorns digitals i a la xarxa. En concret, les darrers tendències que van dibuixant nous comportaments i noves modes socials, dins el marc del que s’ha convingut anomenar web 2.0. Segons el ponent conta al seu propi bloc: "en els discursos més tecnòfils, el web 2.0 dibuixa un –nou- tipus d’internet altament participatiu, on el ciutadà, l’individu, ha passat a ser el protagonista d’Internet. Queda enrera una primera onada de popularització d’internet, on els usuaris vàrem traslladar a la xarxa els nostre comportaments pre-Internet però seguíem sent-hi fonamentalment espectadors passius. Els aplicatius 2.0, seguint aquest discurs, possibiliten i es retroalimenten d’una nova cultura d’ús d’Internet, on el contingut és produït, etiquetat, reproduït, compartit, comentat i distribuït pels mateixos usuaris. Darrera aquestes possibilitats, s’obre un ventall amplíssim d’eines, webs, aplicatius i tecno-modes on l’individu és el principal protagonista. La sindicació de continguts, els blogs, els portals de vídeo generat i/o publicat pels usuaris i les xarxes socials podrien ser les quatre grans línies definitòries de les novetats tecnològiques en què es fonamenta el web 2.0, en comparació amb el model anterior. Seria impossible, no obstant, estar al dia de tot el que va apareixent en aquesta òrbita i la simple enumeració d’alguns dels seus noms desorientaria a qualsevol usuari mig d’internet. Si l’usuari ha de ser el protagonista de la nova internet, sembla paradoxal i contradictori que, precisament, la major part dels usuaris d’internet no tinguin cap idea clara del que vol dir aquesta web 2.0, no facin servir ni el 10% de les seves aplicacions i ni s’apropin, per tant, a l’arquetip ideal d’internauta 2.0. Si els usuaris d’internet i dels ordinadors ja fa temps que vivin una mena d’esclavatge de la novetat, on els nostres equips estan condemnats a quedar obsolets en un parell d’anys, ara resulta que són els aplicatius, els webs i les modes electròniques les que ens fan estar desactualitzats."

En quin punt es troba la identitat, dins aquesta societat 2.0?. Segons Mayans, "si és cert que la vida a la xarxa es “dospuntzeritza” arran d’una explosió de contingut generat pels usuaris i a partir de la pròpia activitat dels individus, la identitat digital és al centre de tot el moviment. La proliferació de perfils, comptes d’usuari, xarxes, preferències i recomanacions converteixen l’ego en un producte més a Internet, potser el més cobejat del moment. Per aquesta raó, i en aquest context de pugna entre discursos i realitats sociotecnològiques, en aquesta conferència ens centrarem en les principals diferències que podem trobar entre un model d’identitat digital tal i com es presentava en l’època de la primera internet i tal i com s’està reconstruint avui en dia."

Joan Mayans és llicenciat en Antropologia Social i en Història per la Universitat de Barcelona. Des de fa anys es dedica a investigar i treballar en la intersecció entre la dimensió social, cultural i tecnològica de les TIC. És autor de Género Chat, Gedisa 2002; Sota un silenci amb mil orelles, Edicions UIB 2002 i de nombrosos articles sobre els aspectes antropològics i socials del ciberespai. Col·labora al Diario de Ibiza, el Cercle per al Coneixement i la revista mexicana Razón y Palabra. Actualment treballa en l’àmbit de la recerca i la innovació universitàries per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha fundat i treballant per MEDDIA, cultura i comunicació, S.L., una empresa dedicada a la concepció i producció d’entorns digitals. Dirigeix des de l’any 2000 l’Observatori per a la CiberSocietat, una comunitat digital dedicada a l’impuls, la reflexió i la recerca sobre les TIC i la societat del coneixement. Ha dirigit en diverses edicions, el congrés en línia de l’Observatori per a la CiberSocietat i ha coordinat el Projecte de Gestió del Coneixement del Fòrum de les Cultures Barcelona 2004.

Entrada lliure. Aforament limitat. Reconegut 1 crèdit de formació al professorat. Les persones no docents podran rebre un certificat si s'inscriuen amb anterioritat i assisteixen al 80% del cicle. Per a més informació i inscripcions es pot contactar amb la Sala de Cultura “Sa Nostra” d'Eivissa (Carrer Aragó, 17, 07800 Eivissa), telefònicament 971 30 52 39 o mitjançant l'adreça electrònica: cultura.eivissa@fundacio.sanostra.es

Identitat digital, als diaris.-

josomid | 14 Gener, 2009 15:07 | latafanera.cat

Josomid_Eivissa

Arrel de la itinerància de l'exposició a la Sala de Cultura Sa Nostra d'Eivissa estan sortint moltes referències al projecte Identitat digital en els diaris pitiusos. En el Diario de Ibiza en varen poder llegir algunes notícies breus els dies 10 i 24 de desembre, i el 7 de gener. Aquesta setmana han sortit aquestes referències:

Dilluns 12. Diario de Ibiza / Opinió: Joan Mayans: Eivissencs 2.0: "Ser eivissenc avui en dia, és, cada vegada més, ser-ho d´una manera digital. Ser-ho d´una forma en què el carrer i el ciberespai construeixen conjuntament l´escenari social, l´aparador on projectam qui som i on es reflecteix la nostra identitat en els ulls i les opinions dels altres. Ulls i opinions que, a més, també són i es manifesten a Internet."

Dimarts 13, Diario de Ibiza / Pitiuses i Balears: Sa Nostra ofrece un ciclo de conferencias sobre la identidad digital: "Sa Nostra ofrecerá un ciclo de conferencias sobre la identidad digital a partir del próximo viernes y hasta el jueves 29 de enero, en el marco de la exposición "Identidad digital ¿Y tú quién eres en internet?" que se celebra en la sala de cultura de Vila. La exposición pretende divulgar el concepto de la identidad digital y ayudar a la ciudadanía a tomar conciencia de la importancia de crearla y gestionar adecuadamente."

Dimecres 14, Ultima Hora Eivissa-Formentera / Secció Cultura: La sala Sa Nostra acoge un ciclo de conferencia sobre 'Identitat Digital': "La sala de cultura de Sa Nostra acogerá a las 16,30 horas de este viernes 16 una conferencia de Bel Llodrà y Margalida Castells sobre Visibilitat, credibilitat i reputació a la xarxa. Josomid com exemple. Será la primera entrega de un ciclo de charlas sobre Identitat Digital, que se enmarca en la exposición Identitat Digital: I tu qui ets, a Internet, que se presenta actualmente en este espacio de la calle Aragón."

Josomid_Mola140109

Dimecres 14, Diario de Ibiza, suplement Sa Mola: Una identitat feta de miquetes: "Tu ja no ets només aquesta suma de carn, ossos i pèl que veus cada matí quan saltes del llit, amb la suma d’experiències i sentiments que et diferencien de la resta. Ets també el teu rastre a Internet i, així com et retoques una miqueta abans de sortir el carrer, t’afaites o et depiles i després et dutxes, potser ha arribat el moment de començar a fer més presentable la teva petjada a la xarxa, perquè és permanent."

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS