Administrar

Activitats didàctiques a Eivissa.-

josomid | 31 Gener, 2009 14:51 | latafanera.cat

Margalida Castells Foto realitzada per Gerardo Ratto.

Els dies 22, 23, 29 i 30 de gener es varen realitzar visites guiades i tallers de podcast i videocast per a nou grups d'escolars eivissencs procendents del centres educatius següents. En total han passat prop de 200 escolars i una dotzena de professors.

ESCOLA D'ART D'EIVISSA - ESCOLA-TALLER DE L'AJUNTAMENT D'EIVISSA - IES BALÀFIA - ASSOCIACIÓ ACTEF - IES ALGARB - IES ISIDOR MACABICH - IES SA COLOMINA

De manera paral·lela i complementària a aquestes visites, la tarda del 16 de gener es va dur a terme un recorregut guiat per l'exposició als 16 professors que es varen apuntar al cicle de conferències "La identitat digital a la societat xarxa". Margalida Castells, coordinadora del projecte Identitat digital, va ser la persona responsable de realitzar totes aquestes visites guiades i els tallers de podcast-videocast.

II Curs de Second Life i altres metaversos

josomid | 30 Gener, 2009 20:56 | latafanera.cat

AureA Memotech Foto per gentilesa d'AureA Memotech

Ja finalitza el curs de formació del professorat "Second Life i altres metaversos: aplicacions educatives dels mons virtuals" (30 hores de durada, 8 de les quals són presencials) que entre el dia 2 de novembre i al 30 de gener s'ha desenvolupat mitjançant la plataforma Moodle i sessions inworld a Second Life, així com dues sessions presencials que han tengut lloc els dies 14 de novembre al CEP de Palma i 23 de gener al CEP d’Eivissa -amb el recolzament de transmissió per videoconferència-.

Aquesta activitat ha estat organitzada per l'Obra Social de Sa Nostra en col·laboració amb el CEP de Palma i Eivissa, que han reconegut 3 crèdits de formació del professorat a les devuit persones de l'àmbit docent que s'hi varen inscriure i han arribat a la seva finalització.

La docència ha anat a càrrec de Ruth Martínez, especialista en e-learning i actualment consultora estratègica en innovació educativa. Martínez és llicenciada en Humanitats per la Universidad Carlos III de Madrid i Máster en Dirección Estratégica y Gestión de la Innovación per l'Instituto Universitario de Posgrado. Actualmente és doctoranda en el programa Procesos de Formación en Espacios Virtuales de la Universidad de Salamanca. És coautora del llibre Exprime Second Life, publicat per Ediciones Anaya Multimedia (2007) i en prepara un altre amb el títol provisional de “Mundos Virtuales 3D: una guía para padres y formadores”. Manté el bloc Elearning3d i del bloc del seu avatar AureA Memotech. També és administradora de la xarxa social Virtual Educa.

Aparicions als mitjans de comunicació.-

josomid | 24 Gener, 2009 21:50 | latafanera.cat

Darrerament, l'exposició Identitat digital ha estat ben present als mitjans de comunicació eivissencs. Aquí podeu escoltar una entrevista a Margalida Castells, comissària de l'exposició, en el programa Enmig dels freus, d'IB3 Ràdio Eivissa. Divendres 23, Tomeu Mut va ser entrevistat en aquest mateix programa, ben aviat penjaré el tall de l'entrevista aquí.

Dilluns 26, s'emetrà una entrevista realitzada a Tomeu Mut i Margalida Castells en la TV local d'Eivissa (TEF), en el programa S'entrevista (21:00 hores). Si des d'aquesta cadena ens n'envien còpia de l'enregistrament, ho penjaré en aquesta mateixa entrada del bloc.

Avui ha sortit publicat aquest article de premsa que reprodueixo més avall:

La generación que nació con internet (Natalia Salazar), Ultima Hora Eivissa, secció El discreto encanto de la vida (24 de gener de 2009):

Ellos son de la generación que ha nacido con internet como nosotros con la televisión, pero sólo algunos tienen blog. Eso sí, la mayoría usa el chat pero nunca han pensado en las consecuencias ni positivas ni negativas de su vínculo con la red y venir a esta exposición les ha dado esa oportunidad», así Joana Maria Soler valoraba la visita de sus alumnos a la exposición de Identitat Digital, I tu qui ets, a Internet? que se encuentra en la sala de Sa Nostra. Ella es profesora de ciencias del mundo contemporáneo, una asignatura obligatoria para todos los alumnos de primero de bachillerato y en la que se tratan todos los temas relacionados con la sociedad de la información. Unos 50 alumnos en dos grupos de 1º de bachillerato del instituto Balàfia acudieron a la muestra en una de las visitas guiadas que se organizan.

Allí, y acompañados por una de las expertas y además comisaria de la propuesta, Margalida Castells, hicieron un recorrido didáctico en el que se abordaron cuestiones sobre la identidad digital que crea cada usuario en la red. Todos los alumnos escuchaban atentos las explicaciones de Castells sobre un mundo que para ellos era desconocido, SecondLife. «Se trata de un mundo virtual que está en continua construcción y en el que el usuario real, que está sentado en una silla frente al ordenador, el de la first life, que es cómo se denomina, crea un avatar o doble virtual», así les explicaba Castells qué es SecondLife. Un realidad virtual para ellos desconocida ya que es únicamente para adultos pero sumamente cercana ya que tiene un aspecto similar al de un videojuego en tres dimensiones.

Tras completar el recorrido por la singular exposición, llegó el turno a un pequeño taller sobre podcast y videocast. A través de diferentes ejemplos reales de este tipo de archivos de audio y video que se encuentran distribuidos por la red los jóvenes internautas pudieron saber que existe una manera de «poder generar y compartir informaciones en ambos formatos y colgarlos en la red, al igual que tenemos acceso a otros», añadía Castells, mientras los alumnos apuntaban en sus cuadernos.

Crear i compartir coneixement, en xarxa.-

josomid | 23 Gener, 2009 19:54 | latafanera.cat

Dins el cicle de xerrades taller La identitat a la societat xarxa, que forma part de l’exposició sobre Identitat Digital, el proper dijous 29 de gener a les 16,30 hores Tomeu Fiol i Gerardo Ratto conduiran la xerrada Podcast: crear, compartir i escoltar arxius d’àudio. Els ponents són co-productors juntament amb Jesús Cortés del podcast dedicat al cinema 00podcast, del que s'han enregistrat ja 51 programes que es troben publicats quinzenalment en el seu bloc. 00podcast compta amb una mitjana de 300 descàrregues per programa i més de 200 subscriptors. Fiol i Ratto analitzaran les diferents formes d’escoltar un podcast, però també de com tenir la nostra pròpia selecció i organitzar així una ràdio a la carta. L’objectiu de la xerrada és presentar als assistents el podcasting com a mitjà de comunicació a Internet. Es farà un repàs a la seva història i també al panorama en el món del podcasting, però sobretot es centrarà en les dues cares que tota forma de comunicació a Internet ens permet: la de l’usuari que escolta o rep, i també la del creador de continguts que emet o distribueix. També es repassaran les diferents eines que Internet posa a la nostra disposició per a la ràpida elaboració d’un podcast i la seva posterior publicació a Internet.

A continuació, a les 18,30 hores del mateix dijous 29 de gener, tindrà lloc una taula rodona sobre la identitat blocaire i la creació i gestió de blocs. El geògraf eivissenc Jordi Salewski -autor del bloc Puntdvista- i el director de l'IBIT Antoni Roig - que manté un blog de notes des de 2005, dialogaran sobre la seva experiència a la blocosfera i reflexionaran sobre els diversos caires des dels quals es pot escriure un bloc. Antoni Roig ja ha participat anteriorment a dues taules rodones sobre aquest tema que es varen realitzar a Mallorca i Menorca, i va contestar el mem sobre la identitat blocaire que li vaig fer arribar.

Confio en que Jordi Salewski també s'animarà a contestar-m'he aquestes preguntes, en el seu bloc: 1.- Quant temps portes com a blocaire? 2.- Com et vas assabentar de l'existència dels blocs? 3.- Què és el que més t'agrada del teu bloc? 4.- Recomana’m 5 blocs que segueixis amb freqüència. 5.- Ets lector anònim d'algun bloc? 6.- Alguns blocs que et despertin especial simpatia. 7.- Amb quins 5 blocaires te n'aniries de gresca? 8.- Recomana’m una eina d’internet. 9.- Recomana’m un vídeo d’especial interés. 10.- Tria entre 3 i 5 blocaires perque contestin aquestes preguntes en els seus blocs.

Fomentant una societat xarxa participativa i segura.-

josomid | 19 Gener, 2009 17:39 | latafanera.cat

Dijous 22 de gener, de 16,30 a 20,30 hores tindran lloc les intervencions de l'informàtic Benjamí Villoslada (Bitassa) i del pedagog Bartomeu Mut (Projecte Xarxa Segura) dins el cicle de conferències dedicat a la Identitat digital, a la Sala de Cultura Sa Nostra d'Eivissa.

La xerrada de Benjamí Villoslada porta per títol "Eines de la web 2.0 per a la construcció de la identitat digital". Villoslada presentarà les oportunitat que Internet ofereix per crear i gestionar bé la identitat digital i com aquestes accions permeten crear-se una determinada reputació. La valoració positiva o negativa d'algú no depen únicament d'allò que fa, sinó d'allò que els altres diuen d'ell. L'opinió de la resta d'internautes pot destruir la credibilitat d'un individu. Per això és important ser creïble i que els altres et valorin positivament. Potser Benjamí també ens parlarà sobre com aquesta reputació i valoració es tradueix en credibilitat, i fins i tot es pot quantificar, de fet Benjamí Villoslada -i Ricardo Galli- són socis fundadors de Menéame, un lloc social de promoció de notícies, amb més de setanta mil usuaris que hi participen enviant i votant notícies i comentaris. Allà per tant, la reputació es transforma en karma, una valoració numèrica de la nostra reputació: és evident que per actuar dins determinades comunitats virtuals el karma esdevé un element no únicament de regulació enfront dels abusos i de les notícies fraudulentes sinó tota una competició entre els participants de la comunitat per assolir la major credibilitat i la millor reputació. Analitzarem què és el web 2.0, si és una moda momentània i l'únic per crear una identitat digital. Veurem els diferents llocs i eines electròniques per mantenir i crear la nostra identitat: publicant, creant relacions socials i comentant les publicacions d'altres -cosa que també és una altre forma de publicar. En paraules de Villoslada: "Coneixerem els llocs principals en els quals publicar i participar; veurem com obrir-hi la nostra paradeta.Per tenir èxit sovint cal més d'un lloc; sovint no n’hi ha prou només amb un bloc, amb un perfil a una xarxa social, o limitar-nos al correu electrònic. Cal conèixer quines són les connexions possibles entre les diferents eines. Perquè els interlocutors són tant importants com les eines cal valorar l'ambient de cada lloc i adaptar-nos-hi. La forma en què usam les eines, seguir la «netiqueta» de cada lloc, és important si volem assolir una bona reputació. Aprendrem a fer un seguiment acurat de les reaccions d'altres a allò que publiquem. També dels temes que ens interessen per poder-nos-hi afegir. Si volem experimentar amb diferents identitats digitals, hem d'anar alerta de no ser descoberts. Veurem mètodes per a descobrir les diferents identitats d'una sola persona."

Villoslada és informàtic (tot i que li agrada més dir-se bitòleg) des de 1984 i freelance des de 1987. En una primera etapa, fins l’any 1995, desenvolupava exclussivament programari de gestió a mida per a empreses. Amb l’arribada d’Internet, començà a participar en fòrums de discussió a la xarxa, cosa que li va servir per conèixer els mestres dels mitjans de comunicació que li ajudaren a dedicar-s'hi professionalment, com Jordi Vendrell i Alfred Comin. Fins l’any 2004, va escriure regularment per a les publicacions .net Conexión, PC Format, Web, Ciberp@is, i Datamation. A partir de 2004 va començar a escriure només al seu bloc. La tasca professional de difusió del bit ara és mitjançant la ràdio, televisió, cursos i xerrades. És l'editor i presentador del Mallorca en Xarxa, a Ona Mallorca, i col·labora setmanalment amb l'Ítaca (TV Mallorca), Tassa i mitja (IB3 Ràdio), Tercer paràgraf (Ona Mallorca) i Hoy por hoy Mallorca (SER). Participa regularment en cursos d'estiu i postgrau a l'UIB i UdL. Des del 2000 fa feina exclusivament en la consultoria, manteniment, instal·lació i adaptació de programari lliure. És soci fundador del lloc meneame.net juntament amb Ricardo Galli.

Per la seva part, el pedagog Bartomeu Mut, membre del grup Educació i Ciutadania de la UIB i del Projecte Xarxa Segura, farà una presentació que porta per títol "Preservar la identitat dels menors: consells per a pares i educadors". Mut assenyala: "Les noves tecnologies de la informació i la comunicació han contribuït de manera decisiva a transformar molts aspectes de la nostra forma de vida. La complexa realitat que ha configurat l’eclosió del fenòmen Internet, i també altres tecnologies, no ha d’afectar de manera negativa els drets i llibertats individuals que, avui potser més que mai, han de ser protegits. Les tecnologies no han de suposar una ruptura amb les formes de regular la societat ni de salvaguardar els valors fonamentals. Més bé al contrari, haurien de convertir-se en elements enfortidors bàsics en la consolidació i l’extensió de la llibertat, l’autonomia, la participació, la justícia i demés valors socials. Internet, també dita la xarxa de xarxes, és una potentíssima eina en mans de qualsevol usuari, amb enormes possibilitats, però també presenta riscos. És oportú advertir i aconsellar dels riscs de la xarxa a aquells individus que per les seves característiques hi són potencialment més vulnerables: els i les menors. Els principals riscs associats a Internet i els joves es converteixen en realitats palpables en tres marcs fonamentals: 1) en l’àmbit jurídic o legal: dret de protecció de dades personals, xarxes de pornografia infantil, drets de propietat intel·lectual; 2) en el pla ètic o moral: exposició de menors a continguts violents, explícitament pornogràfics, etc; i 3) en l’àmbit conductual: alteració de comportament i relacions humanes, conductes preadictives i adictives, etc El concepte de seguretat a Internet, en aquest context, pretén donar cos a una manera d’emprar Internet per part de les persones usuàries, especialment aquelles menors d’edat, que redueixi de manera conscient els riscos i incrementi els beneficis resultants de les enormes possibilitats pròpies de les TIC mitjançant el seu ús eficient, raonat, crític, respectuós, basat en el coneixement de la realitat digital i adaptat a les necessitats pròpies de cadascú. El concepte de seguretat a Internet ha d’anar lligat al de capacitació personal, amb la finalitat de fonamentar l’ús de la xarxa en aquells aspectes més positius. S’ha de fomentar una capacitació que permeti a les persones usuàries escollir lliurement aquells contignuts que li resultin útils i interessants, deixant de banda allò prescindible, evitable i inútil per al seu desenvolupament personal. Aquesta capacitació o alfabetització digital ha d’ajudar a les persones més joves a comprendre millor el món que les envolta i poder gaudir-ne i participar-ne plenament. La sessió analitzarà la generació digital enfront de la generació catòdica i abordarà el concepte de l’empantallament, és a dir la identitat dels joves a i mitjançant les pantalles."

Mut és llicenciat en Pedagogia per la Universitat de les Illes Balears (2000-2004) i postgrau en Gestió i Polítiques Culturals per la Universitat de les Illes Balears (2005-2006). Des de l’any 2007 és becari FPI del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació a la Universitat de les Illes Balears (2007) i membre del grup de recerca de la Universitat de les Illes Balears “Educació i ciutadania”. Entre les diferents línies de recerca del grup destaquen els usos socials de les tecnologies de la Informació i la Comunicació. Participa en el projecte Xarxa Segura, un projecte de l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor, la Fundació IBIT, Sa Nostra i la Universitat de les Illes Balears, gestionat pel Grup de Recerca Educació i Ciutadania de la UIB. La seva finalitat és la promoció de l’ús segur i responsable d’Internet entre els ciutadans més joves de les Balears.

Entrada lliure. Aforament limitat. Reconegut 1 crèdit de formació al professorat. Les persones no docents podran rebre un certificat si s'inscriuen amb anterioritat i assisteixen al 80% del cicle. Per a més informació i inscripcions es pot contactar amb la Sala de Cultura “Sa Nostra” d'Eivissa (Carrer Aragó, 17, 07800 Eivissa), telefònicament 971 30 52 39 o mitjançant l'adreça electrònica cultura.eivissa@fundacio.sanostra.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS