Administrar

Any 2199: la humanitat esclavitzada per les màquines?.-

josomid | 08 Abril, 2008 14:04 | latafanera.cat

Dimecres 9 abril a les 18:00h en el Centre de Cultura de Palma es projecta el film Matrix, dins el cicle dedicat a la identitat digital en el cinema. Dirigida per Andy i Larry Wachowski (1999), fou protagonitzada per Keanu Reeves i Laurence Fishburne. La cinta aborda el tema de la societat vigilant i l'existència d'una intel·ligència artificial amb capacitat d'esclavitzar la humanitat.

http://www.calwhite.com/pix/matrix%20001.jpg

En el film, Thomas Anderson (Keanu Reeves) té una doble vida. Durant el dia administra la xarxa d'una gran empresa, i durant la nit el seu alter ego -el famós hacker Neo- el reemplaça i ocupa les hores de la matinada investigant sistemes informàtics aliens. Una nit, mentre investiga Matrix, un terme desconegut per a ell, Neo es troba amb un famós hacker conegut como Morpheus. Quan Neo acorda un encontre amb Morpheus, pensant que l'expert podrà donar-li alguna pista sobre alguna nova tècnica, Neo descobreix que Morpheus és en realitat el líder d'un equip que lluita per el control de l'existència manufacturada, a la qual anomenem Realitat. Morpheus i el seu grup recluten a Neo per a combatre a un enemic encara més amenaçador que els agents federals: un programari capaç de matar només amb el poder de la seva ment. Plena de referències bíbliques i filosòfiques, la cinta reflecteix el sentiment ambivalent que la gent té respecte a la incorporació de la tecnologia a la vida quotidiana.

Matrix és un excel·lent exemple del gènere cinematogràfic ciberpunk, un subgènere de ciència-ficció i ficció distòpica que es centra en la tecnologia avançada com els ordinadors o la tecnologia de la informació, associada amb algun grau de desordre social, i els hackers són habitualment idealitzats en la forma d'un heroi solitari que combat la injustícia. A Matrix en concret, es dibuixa un futur derrotista i un univers fictici on les màquines dominen la raça humana.

Surfejant per la xarxa m'he trobat amb Sonidos de Película un bloc de cinema i bandes sonores, que ha dedicat recentment un podcast a aquesta cinta i la seva excel·lent banda sonora, composta pel compositor Don Davis.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS