Administrar

La seguretat absoluta a Internet, no és possible.-

josomid | 06 Abril, 2008 17:53 | latafanera.cat

Divendres 4 d'abril va visitar el Centre de Cultura en Francesc Llabrés, de Llabrés-Viñas Consultors, per fer una xerrada taller sobre Seguretat i protecció de dades. En paraules seves: "Un element crític per a l'èxit és l'administració efectiva de la informació i de la tecnologia de la informació relacionada: personal, instal·lacions, tecnologia, aplicacions i dades. Per garantir els esmentats recursos és necesari establir mecanismes de seguretat, ja que es poden veure alterats per causes involuntàries (negligència, manca de preparació), tècniques (manca de subministrament elèctric, de comunicacions, avaries), malintencionades (robatori, sabotatge, treballadors ressentits, accesos a informació confidencial), i fins i tot de força major (com ara incendi, explosió o catàstrofes naturals)."

El ponent va repassar els principals riscos als que es veu sotmesa la informació que allotjam en els ordinadors, ja siguin personals o del lloc de feina, posant exemples de delictes que es cometen a la xarxa -com les estafes, l'enginyeria social, el phishing o pesca, i la suplantació de la identitat, que en anglés s'anomena spoofing- i d'estratègies que diverses organitzacions utilitzen per fer front als efectes dels virus informàtics i el correu brossa. Llabrés també va esmentar les conseqüències negatives i la manca de productivitat que poden portar un mal ús dels mitjans informàtics en entorns laborals, com la pèrdua de productivitat dels treballadors i el sabotatge d'antics treballadors. Finalment també va parlar de la legislació en matèria de confidencialitat i protecció de dades.

Llabrés va ressaltar la necessitat de que tot individu o organització, en funció de les seves necessitats i activitats, es proposi comptar amb una política de seguretat, un pla de contingència i un pla de continuïtat. També va donar consells pràctics i entenedors: cal implantar mesures proporcionades, fer servir el sentit comú, equilibrar efectivitat i eficiència, fer sistemàticament còpies de seguretat, controlar els accesos a la informació i encriptar les dades més sensibles.

En acabar la xerrada, li vaig demanar al ponent quin és el principal risc que he d'evitar. Llabrés va assenyalar que la seguritat absoluta és impossible, però que es pot minimitzar molt posant en pràctica els consells que va donar, i que allò fonamental és evitar que, em passi el que em passi, ho resolgui de manera que la meva imatge es vegi el menys perjudicada possible. Novament, allò que els altres diuen sobre un mateix sembla posicionar-se com una aspecte clau de la identitat digital.

Josomid

Seguint amb el cicle de xerrades taller, el proper dimarts 8 d'abril a les 17h tindrem en el Centre de Cultura de Palma en Rubén Comas (Xarxa Segura-UIB) i n'Antoni Bennàssar (Oficina de Defensa de Drets del Menor de Balears) que ens parlaran de com s'ha preservar la intimitat dels menors a Internet. M'interessa conèixer si a la xarxa hi ha algun mecanisme que garanteixi que els menors no accedeixen a continguts no adients. Els hi vull demanar: com poden les persones menors d'edat protegir la seva identitat digital?

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS