Administrar

Seguretat a Internet. ·-

josomid | 31 Març, 2008 14:33 | latafanera.cat

Aquesta setmana, a l'exposició comença un cicle de cinema sobre la identitat digital.

El dia 2 d'abril, es parlarà de seguretat a la xarxa amb la projecció de la pel·lícula La Red d'Irwin Winkler (1995), amb Sandra Bullock i Jeremy Northam, es planteja el problema de la usurpació de la identitat i a més obri el debat sobre la seguretat, ja que estam exposats a que algú pugui suplantar la nostra personalitat i eliminar-nos de món virtual.

Internet planteja seriosos dubtes als usuaris en matèria de seguretat, sobretot als pares que veuen en la xarxa el perill d'exposar als seus fills a un espai on poden connectar amb persones o continguts no desitjats i fins i tot, perillosos. Per tant l'educació és fonamental: s'ha d'educar al cibernauta en l'ús adequat de la xarxa, per evitar situacions perilloses, però sense perdre el dret a la llibertat.

Per tant, la pel·lícula pot convertir-se en un recurs didàctic, per a que pares, mares, tutors o professors puguin iniciar el diàleg sobre la seguretat a la xarxa després de veure i analitzar la pel·lícula i analitzar l'impacte de les noves tecnologies a la nostra vida. És necessari aprendre com s'ha de detectar la manipulació i com preservar la nostra intimitat.

Al seu bloc, maxiperez ens proposa que pares i fills realitzin un exercici didàctic. Un qüestionari-guia sobre la pel·lícula que els pot ajudar a usar la xarxa amb esperit obert i sentit crític.

Per a saber més sobre la legislació i la protecció de dades, no et perdis la xerrada sobre seguretat a Internet de Francesc Llabrés (Llabrés-Viñas Consultores): Bones pràctiques de seguretat i protecció de dades a Internet. Divendres 4 d'abril a les 17:00 hores.

Jo no m'ho perdré, perquè li vull demanar una cosa: Com podem assegurar la informació que guardam en els ordinadors?

Com puc semblar creïble als altres internautes?.-

josomid | 30 Març, 2008 13:58 | latafanera.cat

En el marc de les xerrades taller divendres 28 vàrem comptar amb la visita al Centre de Cultura d'en Ricardo Galli, professor de la UIB i soci cofundador del portal de notícies Menéame juntament amb Benjamí Villoslada. La seva xerrada es titulava Reputació, credibilitat i viralitat.

Tot i que el ponent va encetar la xerrada afirmant que pensava centrar-se en la seva pròpia experiència -i que no aconsellava utilitzar allò que deia com a model o exemple-, la intervenció va resultar molt interessant i va aportar bons consells per construir-se una identitat sòlida i assolir una bona reputació i credibilitat. Galli va explicar que la identitat digital es troba marcada pel que un fa i diu a la xarxa, mitjançant el seu bloc, les llistes de distribució a les quals pertany i els llocs que visita, i pel que altres en diuen. Una simple consulta a google permet veure l'evolució d'una identitat digital al llarg del temps, els temes que interessen a cada persona, el caràcter de les seves intervencions (tècnic, reflexiu, plagi d'altres, resum d'altres, recull d'anècdotes, auto promoció), els grups als que pertany. Esmentà alguns problemes causats per tercers que poden afectar la pròpia credibilitat, com els atacs i desqualificacions de trolls anònims, la difamació i el desprestigi, o certs comentaris simples que la gent deixa en resposta als posts, i que sovint que contrasten amb la qualitat que hom intenta posar en el text del post. També va donar alguns consells per tenir un bon bloc:

- Tractar temes d'interès personal de manera original, amb argumentacions racionals, un punt de vista reflexiu i honestedat intel·lectual. - Fugir del plagi i del copy-paste d'altres blocs - No inventar-se una personalitat geek, d'intel·lectual o pensador o amb bons contactes. Ser un mateix. - No escriure pensant en ser ben posicionat per google, rebre moltes visites o molts visitants escape(és a dir aquells que entren per atzar als blocs i continuen el seu camí fent clic a la publicitat) - No agafar-se massa seriosament la blogosfera i els blocaires

A la part final de la seva intervenció, Galli va comentar el procés de creació i el sistema de funcionament de Menéame (2005), portal de notícies que és una còpia conceptual de Digg (2004), web també basada en Slashdot i Barrapunto.Menéame es basa en la creació de notícies, la seva valoració per part dels usuaris (els meneos) i la valoració dels autors (el karma). Menéame ha inspirat més de dos-centes pàgines semblants, entre les que es troba Chuza.org.

Actualment Menéame compta amb 65.000 usuaris registrats i té diàriament 150.000 accessos (entorn a 5000 visitants per dia, 30% dels quals es troben registrats). Una notícia arriba a tenir 1000 vots, xifra que ressalta el grau de participació dels lectors. El sistema presenta, en paraules de Galli, el problema de que no és possible garantir que una persona només pugui emetre un vot. Entre els problemes freqüents d'aquestes webs cal esmentar l'astroturfing, els trolls d'Internet, els comentaris brossa; i els grups organitzats que intenten votar massivament.

Li vaig explicar al ponent que ja tenc perfil a Menéame però encara no he enviat notícies ni n'he valorat. Com ho he de fer, per semblar creïble als altres i aconseguir un bon karma? En Ricardo Galli ja m'ha contestat!

:

Com puc gestionar la identitat digital correctament? .-

josomid | 30 Març, 2008 11:49 | latafanera.cat

Aquest dijous 27 de març Benjamí Villoslada ha començat el cicle de xerrades taller entorn a l'exposició Identitat Digital (Fotografia per gentilesa de Zigazaga).

Xerrada Taller Benjamí Villoslada 27 de març
Fotografia de Ziga-zaga

En Benjamí va iniciar la seva intervenció "Eines de la web 2.0 per a crear i gestionar una identitat digital" desmuntant el concepte de la web 2.0, encunyat per O'Reilly l'any 2004, amb el que s'han batiat webs com Youtube, Del.icio.us o Flickr, afirmant que a Internet, les webs participatives i dinàmiques ja funcionaven amb anterioritat a la conferència Web 2.0 en que es va crear aquesta denominació -bona prova n'és la wikipedia, creada l'any 2003 o que els primers blocs es remunten a 1998-1999 - i a que sovint la 2.0 queda reduïda a un patró estètic que identifica a moltes d'aquestes webs. A continuació, va centrar la seva xerrada en quatre aspectes: la netiquette, la visibilitat, els RSS i la privadesa.

En quant a la netiquette, el ponent afirmà que Internet és essencialment un món de text i que per tenir una bona identitat virtuals cal aprendre a funcionar en el món del text. Cal aprendre les normes de comportament -o netiquette- que serveixen per als correus electrònics, els fòrums temàtics i les llistes de distribució i que sovint apliquen per a blocs, fotoblocs, videoblocs i xarxes socials. Va esmentar males pràctiques com el top-posting, thread-hijacking, les preguntes off topic i el crossposting. Segons Benjamí, tenim segles d'experiència en la comunicació en el món físic, però ara hem d'aprendre a interactuar en el món virtual i projectar una bona imatge a la xarxa. Transmetre el to en el text és un gran desafiament i cal evitar la ironia. Cal ser conservador amb el que se diu i lliberal amb el que els altres diuen.

Per guanyar visibilitat, Benjamí va donar diversos consells: escriure un bloc interessant que pugui ser esmentat a altres blocs o llocs com Menéame i Microsiervos; tancar els comentaris de manera que els altres hagin de parlar en els seus blocs; tenir un domini propi; ser constant en la gestió de la pròpia identitat; no emprar els mems per aconseguir vincular-se amb els grans blocaires; fer xarxa amb els blocaires que visiten i comenten habitualment el nostre bloc; i a les xarxes socials com Facebook, Flickr, Myspace o Orkut, no afegir gent que no es coneix. Va repassar com un blocaire pot guanyar i com pot perdre reputació.

En tercer lloc, Benjamí parlà dels fils de subscripció RSS amb els quals es pot estar al dia dels temes que ens interessen, reduint notablement el temps necessari per mantenir la identitat digital. I finalment, el ponent va fer referència a que la privadesa no és absoluta, dins Internet ja que mitjançant les IP dels ordinadors que utilitzam es pot saber qui som i on estam. Si volem camuflar-nos sota una segona o tercera identitat, va recomanar emprar sempre el programa TOR, que ens assigna una altra IP.

Després de la xerrada, vaig comentar al ponent que jo ja tenc correu electrònic, bloc, perfil a Fotolog, Youtube, Delicious, Twitter , Orkut i LastFM. Li vaig demanar:què he de fer per gestionar la meva identitat digital correctament?. Aquí teniu la resposta d'en Benjamí Villoslada:

Un visitant especial ·-

josomid | 26 Març, 2008 16:08 | latafanera.cat

El president del govern de les Illes Balears, el Sr. Francesc Antich, va visitar l'exposició Identitat Digital. El senyor Antich va gaudir del recorregut i de les explicacions facilitades per les comissàries de l'exposició, Bel Llodrà i Margalida Castells, que foren acompanyades entre d'altres pels senyors Fernando Alzamora i Pere J. Batle, President i Director General de 'Sa Nostra' i també per Antoni Roig, director gerent de la Fundació Ibit . Avui en parlen a les webs de Sa Nostra i de la Fundació IBIT. El president va interessar-se per les possibilitats que les noves tecnologies ofereixen per a la gestió de la identitat, pels hàbits dels illencs a la xarxa i per les possibilitats de participació que obren les xarxes socials. De fet, ell des de fa temps té un bloc i va utilitzant twitter .

Com tot personatge rellevant amb una faceta pública, el Sr. Antich és conscient que part de la informació que la xarxa aporta sobre ell ha estat creada per altres i en conseqüència tan important és el que un mateix diu o fa a la xarxa com el que altres n'opinen.

Una consulta a Google amb el seu nom ofereix 106,000 resultats, bona part dels quals han estat creats per altres persones i institucions. Una part de la informació que la xarxa aporta sobre cadascu de nosaltres, allò que Internet recull sense el coneixement o el control del propi usuari, s'anomena l'ombra digital

Comencen les xerrades taller

josomid | 25 Març, 2008 17:42 | latafanera.cat

Aquesta setmana comencen les activitats paral·leles que s'han preparat entorn a l'exposició de la Identitat Digital , al llarg dels dos propers mesos hi haurà projeccions de cinema, conferències, un curs de formació per a professorat, visites guiades i tallers per a escolars, i tallers de Second Life per a joves. Aquest dijous i divendres arranca un cicle de xerrades taller que té per objectiu ajudar a les persones assistents a planificar la seva presència a la xarxa i analitzar les possibilitats que dóna la web 2.0 per crear i gestionar la pròpia identitat digital - o la identitat corporativa. És un tema que m'interessa, jo no penso faltar-hi. Dijous 27 març el bitòleg Benjamí Villoslada (Bitassa) a la xerrada "Eines de la web 2.0 per a la construcció de la identitat digital" presentarà les oportunitat que Internet ofereix per crear i gestionar bé la identitat digital i com aquestes accions permeten crear-se una determinada reputació. La valoració positiva o negativa d'algú no depen únicament d'allò que fa, sinó d'allò que els altres diuen d'ell. L'opinió de la resta d'internautes pot destruir la credibilitat d'un individu. Per això és important ser creïble i que els altres et valorin positivament. Precisament la segona xerrada, divendres 28 març tractarà qüestions de "Reputació, credibilitat i viralitat". En Ricardo Galli (Menéame-UIB) ens parlarà sobre com aquesta reputació es transforma en karma, és a dir, la valoració numèrica de la nostra reputació i com aquesta es tradueix en credibilitat. De fet, Benjamí Villoslada i Ricardo Galli són socis fundadors de Menéame, un lloc social de promoció de notícies, amb més de setanta mil usuaris que hi participen enviant i votant notícies i comentaris.

És evident que per actuar dins determinades comunitats virtuals el karma esdevé un element no únicament de regulació enfront dels abusos i de les notícies fraudulentes sinó tota una competició entre els participants de la comunitat per assolir la major credibilitat i la millor reputació.

Jo ja m'he creat un perfil a Menéame i assistint a les xerrades vull aprendre a crear i valorar notícies per gestionar el meu karma i adquirir una credibilitat.

1 2 3 4  Següent»
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS